Energitips

Energitips


Kloka tvättråd

Var och en av oss färbrukar drygt sex kilo tvättmedel per år. Totalt blir det nästan 50 000 ton, för landets samtliga hushåll. Därför är det förstås viktigt att vi använder medel som skadar miljön så lite som möjligt. Använd tvättmedel märkta med SVANEN eller BRA MILJÖVAL.

Vi häller i regel nästan 25 procent för mycket tvättmedel i maskinerna. Det tjänar varken vi eller miljön på och inte blir tvätten renare heller. Följ doseringsanvisningen på förpackningen noga.

Sköljmedel innehåller tensider som belastar miljön. Är vattnet inte hårt fyller sköljmedlet ingen större funktion.

Bäst för ekonomi och miljö är att tvätta med fylld maskin då en halvfull maskin drar lika mycket el och kräver lika mycket tvättmedel som en fylld.

Ofta räcker det att tvätta i 40 grader.


Droppar kranarna?

Tala med din fastighetsskötare så löser han problemet. En droppande kran kan förbruka lika mycket vatten på ett år som om du dagligen skulle diska under rinnande vatten.


Slå inte ut vattnet


Det vatten du haft stående i tillbringare eller liknande kan du använda till att vattna blommorna med. Rumstempererat vatten är det bästa de vet.


Låt inte vattnet rinna i onödan


Diskar du för hand, skölj disken i kallt vatten i en balja, inte i rinnande vatten. Skala inte heller potatis och rotfrukter under rinnande vatten.


Duscha istället för att bada


Du sparar mycket vatten men blir lika ren. När du väl står i duschen, stäng av vattnet när du tvålar in dig.


Använd mindre mängd vatten


Kastrullen behöver inte vara fylld med vatten för att äggen, potatisen eller grönsakerna ska bli kokta.


Om du skaffar egen tvätt- eller diskmaskin...


Välj en maskin med låg vatten- och elförbrukning. Tänk också på att installationerna skall utföras fackmannamässigt.


Byt till lågenergilampor


De kostar visserligen mer än vanliga glödlampor, men i gengäld räcker de åtta gånger längre och drar bara en femtedel så mycket el. Lågenergilampor passar särskilt bra i lampor som är tända länge varje gång, t ex i köket. Har du en så kallad dimmer bör du ha vanliga glödlampor eftersom lågenergilampor inte kan ljusregleras. En trasig lågenergilampa ska läggas bland det farliga avfallet.


Släck i rum där ingen vistas


Visst kan det vara hemtrevligt med en upplyst lägenhet i höstmörkret, men försök att släcka i rum där ingen är. Om vi alla tänker på det kommer vi att spara mycket energi.


Stäng av TV:n helt


Använder du enbart fjärrkontrollen drar TV:n ström i onödan och brandrisken ökar.


Vädra snabbt


Att ha ett fönster på glänt förbrukar mer energi. Då är det bättre att vädra snabbt med fönstret på vid gavel.


Tänk på hur du möblerar


Självklart vet du bäst hur du vill ha möblerat men tänk på att en soffa framför elementet hindrar luftcirkulationen och därmed värmen från att nå in i rummet.


Sköt om kyl och frys


De drar mest ström av alla elektriska apparater du har hemma. Dammsug försiktigt baksidan på kyl och frys varje eller vartannat år, annars ökar energiförbrukningen. Se till att dörrarna sluter tätt och frosta av någon gång per år. Regelbunden avfrostning av kyl och frys spar ström, men hacka inte bort isen! Om du kan sätta in en skål med ångande hett vatten så tinar den snabbare. Kontrollera temperaturen i kyl och frys. Varje extra grad i frysen ökar energiförbrukningen med 5 procent. Lagom temperatur i kylen är drygt +4 grader C.